Tipy & triky

Ako deti zaujať polievkami a kašami – rýchlo a hlavne jednoducho

Rád, ako spraviť pre deti jedlo pútavým, je veľa. Väčšina výtvorov je však taká parádna a zdá sa mi komplikovaná, že si na ne netrúfam. 🙂 Mám však pár úplne jednoduchých a rýchlych tipov na polievky a kaše, ktoré u nás fungujú až prekvapivo zázračne.

Guličky

Každá polievka, v ktorej sú guličky, zožne úspech. Najčastejšie sú to klasické guličky do polievky z Lidla. Ja viem, nie sú veľmi zdravé, ale hovorím si, že ich nejeme na kilá. Každému nasypem do polievky, jednu im dovolím zjesť aj len tak „nasucho“ a zvyšok odložím do skrine. Keď som nechávala celý balíček na stole, chceli stále viac a viac. Jedna dávka im však stačí. Učíme sa striedmosti. 😉

Tekvicový olej

Guličky dávame do krémových polievok. Okrem toho, do krémových polievok pridávam aj kvapku tekvicového oleja – no niekedy je to taká väčšia kvapka a podarí sa mi z nej aj niečo „namaľovať“. Deti sa tešia, napriek tomu, že je to často skôr abstraktné umenie.

Guličky – korenie

Iný level guličiek je korenie. Napríklad do paradajkovej polievky a do vývaru dávam celé čierne a nové korenie. Moje deti milujú, keď ich môžu vyberať! Takže každý dostane do svojej polievky aspoň 2 ks. Na stole máme spoločný extra tanier, kam ich odkladajú. No a keď sa sťažujú, že ich majú málo, tak im ich občas nenápadne vrátim späť do taniera. 🙂

Zaujímavé je, že sa tešia z každej „guličkovej“ polievky a v princípe vôbec nerozlišujú, či ide o jedlé guličky alebo o korenie. Celkom tomu nerozumiem, ale nevadí, s jedením polievky tak skoro vôbec nemáme problémy.

Sypanky

Náš domáci názov pre cukrárenskú posýpku – rôzne farebné guličky, paličky, hviezdičky… Tiež to nie je extra zdravé, ale keďže jedno balenie nám vydrží minimálne pol roka, neberiem to tragicky. Kaše u detí veľmi neleteli, tak som hľadala niečo, čím ich ozvláštniť. Nakoniec sa spyanky mimoriadne ujali a deti si ich pýtajú navrch všetkého s podobnou konzistenciou – pudingy, detské výživy (ak im ich naservírujem do misky), ale aj ovsené vločky. K tým majú totiž skôr rozpačitý vzťah, tak nech ho trochu posilním. 😉

Bonusom je, že vždy máme otvorených viac druhov, a tak si každý môže vybrať farbu a tvar podľa svojich želaní. To im vždy zdvihne náladu.

Ovocné guličky

Keďže guličky sú hitom, niekedy nahradím sypanky ríbezľami. Je ochotný akceptovať ich dokonca aj náš Kubko, ktorý sa inak ovociu vyhýba. Ríbezle, prípadne iné bobuľovité ovocie (egreše, čučoriedky) používam najmä v sezóne. Niečo sa mi podarilo aj zamraziť a keď sa zásoby minuli, kúpila som mrazenú Lesnú zmes v obchode.

Čo letí u vás? Podeľte sa v komentároch, rada sa inšpirujem 🙂

Tagged , , , , , , , ,

About Zuzka

Som šťastná a spokojná mamina, ktorá ukazuje, ako sa dá žiť naplnený a radostný život aj s troma malými deťmi. Ako pri tom nestratiť samú seba a nezabudnúť v množstve povinností na to, čo je v celom materstve najdôležitešjie. Môj príbeh si môžete prečítať tu. >>
View all posts by Zuzka →

2 thoughts on “Ako deti zaujať polievkami a kašami – rýchlo a hlavne jednoducho

  1. U nás sa pri krémových polievkach tiež všetci tešia na tekvicový olej. Väčšinou si každý pýta napísať nejaké písmenko – buď začiatočné písmeno svojho mena alebo M ako mamička či O ako ocko, ak sme práve v mimoriadnej obľube 🙂 Taktiež si ich radi posypú tekvicovými semiačkami, do niektorých polievok pridávame chlebové krutóny. Ozdobené polievky miznú oveľa rýchlejšie 🙂
    Sypanky sú výborný nápad na luxusné ozdobenie, to mi ešte nenapadlo 🙂 Ja do kaší deťom dovolím pridať na vrch pár hrozienok, prípadne si ju môžu posypať kokosom alebo škoricou. Každá takáto maličkosť navyše sa im ráta 🙂

    1. Vidíš, kokos a škorica, prípadne tie hrozienka sú tiež dobrý nápad. Škorice som sa pre deti trochu bála, že ich bude „štípať“, ale vlastne si len stačí dať pozor, aby sa mi „nešmykla ruka“ 😀 😀 😀
      Keď nemám občas doma guličky, tak to zachraňujem maličkými guličkami z balíka „puffová quinoa“. Netvária sa až tak nadšenie, ale lepšie, ako čistá polievka.
      Inak vidíš, o puffovaných potravinách by som si rada u teba na http://www.kejk.sk prečítala – burizóny, pukance, táto quinoa… veľa o nich neviem – o ich vzniku – ako ich vymysleli, o výživovej hodnote a najmä použití. Či je aj iné, ako len na chrumkanie ako snak 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *