Zo života

Priateľstvá, ktoré ma posúvajú vpred

Kedysi dávno som čítala článok o tom, že každá žena by mala mať priateľky, ktoré sú jej inšpiráciou pri vnútornom raste. Minule zas na mňa kdesi vyskočila motivačná veta, že najväčší vplyv na nás majú piati ľudia, ktorými sa obklopujeme. (1) Nie je jedno, akých ľudí vpúšťame do svojich životov, pretože vplývajú na to, kým sa stávame.

A preto som veľmi vďačná za priateľky, ktoré mám. Každá z nich mi je povzbudením a inšpiráciou v inej oblasti. Niekedy mi stačí takýto pasívny vplyv – pozerať sa ako žijú, ako riešia situácie. Inokedy potrebujem aktívnejšie povzbudenie. Vtedy sa zas vedome ozvem sa tej kamoške, ktorá má v danej téme viac skúseností, je jej prirodznejšia, bližšia.

Mám priateľky, ktoré sú mi inšpiráciou v pečení

Varí sa u nás každý – každý druhý deň. Ale pečenie vnímam ako niečo navyše. Pritom je to také super, keď si môžeme dať na raňajky či olovrant domáci koláč. Sú obdobia, kedy „mi to pečie samo“ a iné, kedy mixér aj mesiac zo skrine nevyberiem. Keď teda vidím, ako Katka vypeká vo frekvencii môjho varenia, je to pre mňa fascinujúce. A tak si z času na čas poviem, že aj ja mojim blízkym doprajem. 😉

Hodnotu pečenia vidím v tom, že konzumujeme viac domácej stravy a je pestrejšia. Je to tiež spoločne strávený čas s deťmi (väčšinou sa ku mne prikmotria, aby mohli vylizovať 😉 ). Navyše mi to prinesie radosť, že niečo vytvorím vlastnými rukami, že poteším mojich blízkych. Je to teda i forma relaxu a rozvíjanie kreativity. A vyrieši to aj dilemu, ČO budeme jesť. 🙂

Neberiem pečenie úplne vážne, že by som mu chcela určiť nejakú pravidelnosť, dostať sa s ním pod tlak. Chcem si nechať slobodu podľa toho, akú mám náladu, aká je doma situácia. Ale som vďačná za kamarátky, pre ktoré je pečenie omnoho dôležitejšie a prirodzenejšie, že ma svojim príkladom vedia nakopnúť.

Mám priateľky, ktoré sú mi inšpiráciou v sebarealizácií a osobnom raste

Väčšina mojich blízkych kamarátok je ešte na materskej. (Hoci sa to pomaly mení a začínajú sa vracať do práce.) Som vďačná za kamarátky, ktoré začali robiť niečo navyše aj popri deťoch. Sú mi inšpiráciou a som rada, že sa vieme vzájomne potiahnuť. Veľmi sa teším, že sa Veronika sa dala nahovoriť ešte minulý rok na Projekt šťastia, a odvtedy sme si vzájomnou oporou pri rozvíjaní nových návykov a zručností. Tiež si založila blog – Kejk.sk – taký netypický foodblog, a tak sa spolu posúvame  aj v tejto oblasti. Že keď sa chcem poradiť o online podnikaní, mám sa s kým, lebo Terezka spustila svoj eshop hneď po narodení prvého dieťatka. A tak môžem konzultovať s dlhoročnou kamarátkou, ktorú mám rada a má viac skúseností.

Niekedy je to len o tom, že vidím, že tá druhá robí niečo navyše a poviem si, že veď to by som mohla aj ja. I k písaniu blogu som sa tak vlastne dostala. 😀 Inokedy, keď potrebujem nakopnutie do väčšej aktivity, sa zas ja aktívne ozvem a pokecáme na témy, ktoré ma zaujímajú a tej druhej sú blízke.

Mám priateľky, ktoré sú mi inšpiráciou v športovaní a nachádzaní si času na seba

Hoci mám rada fyzický pohyb, nie vždy si ho doprajem toľko, koľko by som potrebovala. Či už na prečistenie hlavy alebo na spevnenie tela. Som vďačná za kamarátky, ktoré nemajú problém dopriať si šport (alebo aspoň z môjho pohľadu to tak vidím, ony by možno protestovali, že aj tak je to málo. 🙂 ) Sú mi povzbudením, že to ide, že je to dôležité, že môžeme ísť do toho aj spolu. Sama by som sa nevybrala na splav ani na večernú lyžovačku na Stuhlecku, aj s pravidelným plávaním som dlho bojovala. Vďaka Monike sa to všetko minulý rok podarilo.

Mám priateľky, ktoré sú mi inšpiráciou v nesení ťažkostí

Každý z nás má trápenia, niekedy väčšie, inokedy menšie. Keď aspoň z diaľky sledujem niektoré kamarátky, ako sa vysporadúvajú s tým, čo im život prináša, je to pre mňa povzbudením. Napríklad niesť bremeno neplodnosti je ťažké. Ale keď počúvam Peťku, ako ju táto ťažká cesta premenila, zblížila s manželom i s Bohom, zjemnila jej názory… dodáva mi to iný pohľad.

Pozerať sa na ťažkosti ako na príležitosť k vnútornej zmene. Nerodí sa ľahko, je to kríž. Ale ak si mám vybrať v mojom postoji medzi nič neriešiacou otázkou „prečo ja?“, pri ktorej sa topím v roli obeti alebo dám príležitosť vyrásť lepšej verzii samej seba, vo výsledku je to enormný rozdiel.

Mám priateľky, ktoré sú mi inšpiráciou v duchovnej oblasti

Keď vidím, ako prežívajú svoj vzťah s Bohom, pozývajú Ho do svojich dní, ako vnímajú bežné situácie a vzťahy, ktoré majú v kontexte viery, je to pre mňa veľkým povzbudením. Či už k tomu, aby som sa o takýto pohľad viery tiež snažila, v praktických krokoch alebo aspoň ako svedectvo, že mať živý vzťah s Bohom je možné.

 

Tých tém a oblastí, o ktorých by sa dalo písať, je mnoho. Inšpiratívne kamarátky k téme výchovy, budovania vzťahov, zdravého varenia, trávania času s manželom… Ale tie vyššie spomenuté sú pre mňa momentálne asi najaktuálnejšie. V mnohých témách je tých inšpiratívnych kamarátok aj viac, hoci som ich nespomenula. 😉 Vďaka vám, dievčatá! <3

Skutočne záleží na tom, akých ľudí vpúšťame do svojich životov, kým sa necháme ovplyvňovať. Či v nás rozvíjajú dobro, lásku, nádej, hodnoty a zručnosti, považujeme za dôležité. S kým sa stretávame – v tieto dni skôr virtuálne, koho sledujeme. Sú pre nás povzbudením, ťahajú nás „dobrým“ – želaným smerom?

A praktická otázka na záver – Ktorým smerom by ste sa chceli zmeniť, ktorú hodnotu, zručnosť posilniť, v akej oblasti vyrásť? A ktorej kamoške sa ozvete, ako prvej, aby ste sa ňou v tejto téme nechali inšpirovať? 🙂 Ja už viem 😉

 

Spokojná mamina sa obklopuje priateľmi, ktorí ju posúvajú vpred. 

 

(1) „Ste priemerom piatich ľudí, s ktorými trávite najviac času, vrátane seba samého.“ hovorí motivátor a kouč Jim Rohn.

Foto: Monika 

Tagged , , , , , ,

About Zuzka

Som šťastná a spokojná mamina, ktorá ukazuje, ako sa dá žiť naplnený a radostný život aj s troma malými deťmi. Ako pri tom nestratiť samú seba a nezabudnúť v množstve povinností na to, čo je v celom materstve najdôležitešjie. Môj príbeh si môžete prečítať tu. >>
View all posts by Zuzka →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *